Wij controleren automatisch of uw facturen (aankoop & verkoop) correct betaald zijn via CODA

Met de automatische betalingscontrole via CODA wint u veel tijd!

Een populaire vraag bij de Billit klantendienst is de mogelijkheid om automatisch uw CODA-bestanden te importeren zonder manuele handelingen.

Billit controleert voor u of uw facturen betaald zijn. U hoeft dus niet langer manueel uw bankrekeningen te controleren en alle onbetaalde facturen te overlopen. U hoeft de verrichtingen niet meer te controleren op basis van uw papieren afschriften. Met het gecodeerde rekeningafschrift kunt u uw ontvangsten en uitgaven volautomatisch in Billit verwerken.

Wat is CODA?
Een CODA of gecodeerd rekeninguittreksel is een elektronisch bestand met daarin de gegevens vermeld op uw rekeninguittreksels en de bijlagen daarbij. Iedere beweging op uw rekening wordt op gestructureerde wijze geïdentificeerd aan de hand van een eigen code, waardoor Billit die beweging ondubbelzinnig kan herkennen en gebruiken om automatische betalingscontrole aan te bieden.

Voordelen?

Verhoogt effectiviteit, productiviteit en gebruikerservaring
 Verhoogde veiligheid: één beveiligde koppeling met uw bank(en) via CodaBox
 Voldoen aan wet- en regelgeving
 Altijd en overal beschikbaar
✔ Het dashboard toont u het beschikbare bedrag op uw zichtrekening(en) en de historiek van uw zichtrekeningen.
✔ Klik op Bank en alle banktransacties zijn automatisch beschikbaar en doorzoekbaar.
✔ Facturen worden automatisch op betaald geplaatst en ontvangen een stempel.

Hoe de betalingscontrole automatiseren via BillBank?

1. Start de aanvraag hier
  2. U ontvangt een document dat u dient te tekenen en terug te bezorgen aan Billit.
  3. Stuur het document getekend terug.
  4. Billit neemt contact op met uw bank.
  5. Na validatie door een Billit medewerker zal u uw banktransacties automatisch gekoppeld worden aan uw Billit dossier.

Hoe de betalingscontrole automatiseren via CodaBox?

1. Klik op het menu Bank
2. Open het submenu Automatiseer
3. Klik op de knop Token aanvragen
4. Indien uw ondernemingsnummer en bankrekeningnummer(s) gekend zijn bij CodaBox zal u een mail ontvangen met een geheime code

5. Kopieer de geheime code uit de mail die u ontvangen hebt van CodaBox in het tekstveld in Billit
6. Accepteer de algemene voorwaarden
7. Indien de geheime code geaccepteerd wordt door Codabox is de koppeling actief
8. Zodra er CODA bestanden beschikbaar zijn, worden deze weergegeven in het menu Bank
9. Iedere transactie wordt door Billit gekoppeld aan de juiste factuur indien het systeem 100% zeker is van een relatie.

Super! Je banktransacties komen nu automatisch in Billit zonder manuele acties

In het overzicht van de bank komen alle verrichtingen van de gekoppelde rekeningen. Billit koppelt automatisch de juiste factuur aan de transactie aan de hand van de gestructureerde mededeling, berichten, naam, referentie en/of het bedrag. Bank transacties worden automatisch gekoppeld aan de facturen, tenzij er geen match gevonden is door ons systeem.

Voor meer informatie neem contact op met ons via de pagina: contacteer ons.

Bank Koppelingen

Banktransacties, CODA, Pain betalingsopdrachten, CodaBox & Mollie

Bank Handmatige (CSV/Excel) bestanden downloaden van de homebank en importeren in Billit? Handmatig CODA bestanden downloaden van de homebank en importeren in Billit? Handmatige Betalingsbestanden opladen in de homebank? Automatische koppeling via CodaBox? Automatische betalingen via Mollie?
AXA JA JA NEE
JA JA
Argenta JA NEE NEE NEE JA
Belfius JA JA
Zelfstandige activiteit,
Rekeningen, Afschriften en CODA downloaden
JA
Zelfstandige activiteit, Verrichtingen en Bestanden opladen
JA JA
BeoBank JA JA JA JA JA
BNP Paribas JA JA JA JA JA
Bpost JA JA JA JA JA
CBC JA JA JA JA JA
CPH JA JA JA JA JA
Crelan JA JA NEE JA JA
Europabank JA JA JA JA JA
ING JA JA JA JA JA
Bank J. VanBreda JA JA JA JA JA
KBC JA JA JA (handleiding) JA JA
Banca Monte Paschi JA JA JA JA JA
Nagelmaeckers JA JA JA JA JA
Rabobank JA NEE NEE NEE JA
Recordbank JA JA JA JA JA
Societe General JA JA JA JA JA
Triodos Bank JA JA JA JA JA
VDK bank JA JA JA JA JA

Wens je via CSV je bank transacties te importeren? Download hier een voorbeeld. Open het CSV bestand in Excel en kopieer de banktransacties in de tabel in het voorbeeld. Wijzig de structuur van de tabel niet. Nadien kan je het CSV bestand opladen via de CODA knop in het menu Bank

Hoe importeren?

1) download de CSV van uw bank en open het in Excel
2) download het voorbeeld CSV bestand van de website van Billit en open het in Excel
3) wijzig de structuur van de tabel in het voorbeeld CSV bestand van Billit niet, maar vervolledig de rijen met de gegevens van het CSV bestand van uw bank
4) wanneer alle transacties uit CSV (bank) zijn gekopieerd in de CSV(Billit), kan u deze importeren via Bank > Coda

(*) Iedere bank is zelf verantwoordelijk voor hun eigen dienstverlening, indien bovenstaande informatie niet in lijn ligt met de werkelijkheid. Corrigeer ons op support@billit.be

Facturen betalen? Overtypen is niet nodig!

Betalingsbestanden verkleinen de kans op fouten die bij manuele ingave kunnen optreden en ze besparen ondernemers veel tijd!

sepa

Betaalt u regelmatig verschillende leveranciers van uw zakelijke rekening? Met de Europese Verzamelbetaling van Billit bespaart u tijd. U regelt alles in één opdracht via internetbankieren. Handig!

Met een elektronische overschrijving hebt u snel het bewijs dat uw betaling veilig is uitgevoerd. Handig voor al uw betalingen.
Geselecteerde aankoopfacturen kunnen worden betaald a.d.h.v. één verzamelbetaling (betalingsbestand). Overtypen is dus niet nodig.- een droom!

1. Indien u één of meerdere aankoopfacturen selecteert en klikt op de oranje knop 'Betalen', krijgt u een overzicht van de betalingen.
2. Het betaalbestand kunt u downloaden door op de oranje knop 'Betalen' te drukken.
3. Het betaalbestand kunt u aanbieden aan uw HomeBanking.
4. Log in bij uw HomeBanking en laad het bestand op dat u zojuist heeft geëxporteerd.

Nadat het bestand is opgeladen zal de bank u, ter controle, een overzicht geven van de transacties. Na bevestiging zullen de betalingen door de bank worden uitgevoerd of worden ingepland.

Let op! Iedere bank werkt anders. Mocht u twijfelen, raden we u aan om contact op te nemen met uw bank.

Welk formaat heeft dit bestand?
De SEPA-standaarden (Single Euro Payments Area – Gemeenschappelijk eurobetalingsgebied) worden op een eenvormige manier gebruikt in meer dan 30 landen voor betalingen in euro. Ze maken het mogelijk om betalingen in die landen vlotter en doeltreffender te laten verlopen. (http://www.sepabelgium.be/ & https://www.febelfin.be/sites/default/files/Payments/Standard-XML-SDD-Initiation-%20v2c-NL.pdf)

Mijn bank vraagt meer informatie?
Billit genereert een XML bericht voor overschrijvingsopdrachten, namelijk het Customer credit Transfer Initiation UNIFI (ISO 20022). Pain.001.001.03

Hoe importeer ik een betaalbestand?

De meeste banken ondersteunen SEPA import in hun professionele diensten. Iedere bank is uniek, daarom raden we je aan om raad te vragen aan uw bankier met de vraag: "hoe kan ik SEPA betalingsopdrachten importeren in mijn HomeBanking ?"

Gelieve rekening te houden met volgende puntjes na het aanmaken van het betalingsbestand:

1. Na het downloaden dient u de bestanden meteen te uploaden naar uw bank. Indien u een dag wacht, zal uw bank het bestand mogelijks weigeren
2. De betaald statussen van de facturen worden niet aangepast na het genereren van het betalingsbestand. Dit gebeurt pas automatisch nadat de transacties zichbaar zijn op het scherm betalingen.
3. Het betalingsbestand zal enkel werken vanuit uw rekening.
4. Het te betalen bedrag houdt rekening met het totaal van de factuur minus de gekoppelde creditnota's. Er wordt geen rekening gehouden met eventueel reeds betaalde bedragen.
5. Controleer of de betalingsreferentie correct is.
6. Sommige banken rekenen een extra kost aan per uitvoerdatum. Indien dit het geval is kan het voordeliger zijn alle kosten op dezelfde dag te laten betalen.

Facturen sneller betaald

met een betaallink

Herken je dat? Steeds als je een factuur verstuurt naar je klanten, blijf je maar wachten op de betaling. Je belt en mailt klanten regelmatig om erachter te komen of het bedrag al is overgeboekt. Zo’n overboeking is natuurlijk ook een beetje ouderwets, in een tijd waarin iedereen binnen een paar seconden af kan rekenen met Bancontact/Mister Cash.

Wat is een betaallink?

Een betaallink is simpelweg een link die de klant doorstuurt naar het beveiligde betaalscherm van Mollie. De link is eenvoudig aan te maken en kan bijvoorbeeld per e-mail verstuurd worden naar een klant, of toegevoegd worden aan een factuur. Zo kan je het de klant extra makkelijk maken om het openstaande bedrag direct te betalen. Je klant kan kiezen uit alle betaalmethodes die in jouw account geactiveerd zijn. Een Nederlandse klant kan bijvoorbeeld kiezen voor iDEAL, en een Belgische klant voor de optie Bancontact/Mister Cash.

Voordelen

Betaallinks hebben een aantal voordelen:

- Het is snel en eenvoudig in gebruik;
- Geen technische kennis en/of programmeerwerk benodigd;
- De klant kan zelf de gewenste betaalmethode kiezen;
- De betaallinks maken het voor klanten makkelijker om facturen te betalen.

Hoe maak ik zo’n betaallink?

We verwijzen hiervoor graag naar dienstverlener Mollie.
https://www.mollie.com/be/news/post/facturen-sneller-betaald-met-een-betaallink/

Hoe voeg ik deze betaallink op de Billit factuur?

Het team is bijna klaar met met een directe integratie met Mollie, voorlopig raden we aan om deze betaallink als opmerking op de factuur te plaatsen.